Important Announcements:

6/12/2017

 
note

Our office will be closed 6/14-6/18/17 while we travel out of state to attend our oldest granddaughters High School graduation (YIKES)!  There will be NO phone support and email will be sporadic at best.  Expect delays.

 

 

FREE 30-Day Trials

FREE 30 day trial

Search Our Site:

Loading

Subscribe for News

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Visit our other sites:

How is Weighted-Average Overtime Calculated?

Weighted-average overtime is calculated using the following 4-step mathematical equation:

  1. All hours are treated as straight time (ST) and the hours are multiplied by the ST rate of pay to determine TOTAL A.
  2. TOTAL A is then divided by the total hours worked in the week and then divided by 2 to determine RATE B.
  3. RATE B is multiplied by the number of hours over 40 to determine TOTAL C.
  4. TOTAL A  plus TOTAL C = weighted average gross pay. 

An expanded example:  Joe works 25 hours at $10.00/ph and 25 hours at $12.00/ph for a total of 50 hours in the workweek.  10 hours of overtime are calculated.

  1. (25 hours x $10.00) $250.00 + (25 hours x $12.00) $300.00 = $550.00
  2. $550.00 divided by 50 hours = $11.00 divided by 2 = $5.50
  3. $5.50 x 10 hours = $55.00
  4. $550.00 + $55.00 = $605.00 weighted average gross pay

That's a lot of calculations for each employee, each week! 


  Searching for "just the right" time tracking add-on for QuickBooks?


time tracking app for quickbooks